فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 31 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی رابطه ی بین آسیب های اجتماعی و فرهنگی و استفاده از شبکه های اجتماعی در شهر ارومیه و ارائه ی راهکارهای کاهش آن آسیب ها
    صابر پاشازاده صفحات 1-22

    این مطالعه به بررسی رابطه‌ی بین آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی و استفاده از شبکه های اجتماعی در شهر ارومیه و ارایه‌ی راهکارهای کاهش آن آسیب‌ها می‌پردازد. پژوهش حاضر، از نظر زمان انجام پژوهش، مقطعی؛ از نظر نتایج پژوهش، کاربردی؛ از نظر فرآیند اجرای پژوهش، ترکیبی؛ از نظر هدف پژوهش، توصیفی و بر مبنای روش پیمایشی می‌باشد و از نظر منطق اجرای پژوهش، استقرایی می‌باشد. با توجه به آمارهای رسمی بیشترین کاربران شبکه های اجتماعی کشور را گروه سنی 20 تا 29 تشکیل می‌دهند، جامعه‌ی آماری این پژوهش نیز از این طیف سنی در شهرستان ارومیه انتخاب شد. با توجه به سرشماری سال 1390، این تعداد 179634 نفر می‌باشد. از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران 383 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد.
    برای جمع‌آوری داده‌ها، پرسش‌نامه‌ی محقق ساخته شده استفاده شد که مقدار آلفای کرونباخ همه ابعاد متغیر آسیب-های اجتماعی و ابعاد متغیر آسیب‌های فرهنگی بالای 0.7 می‌باشد. رابطه همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار 21 SPSS آزمون و با روش مدل سازی معادلات ساختاری، با کمک نرم افزار Smart PLS رابطه علی متغیرها آزمون شد. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که آسیبهای اجتماعی وابعاد آن (اعتیاداینترنتی، بی هویتی وبحران هویت، تضعیف نهاد خانواده، از بین رفتن روابط صحیح اجتماعی و ارتکاب جرم) و همچنین آسیب‌های فرهنگی و ابعاد آن(تهاجم فرهنگی، تبادلات فرهنگی غیرقابل کنترل، انتقال هنجارهای ارزشی و اخلاقی غربی) با استفاده از شبکه های اجتماعی رابطه مثبتی دارند.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی شبکه های اجتماعی، آسیب های فرهنگی شبکه های اجتماعی، کاربران شبکه های اجتماعی، اینترنت، انواع شبکه های اجتماعی
  • تعیین و اولویت بندی عوامل سلامت اجتماعی موثر در جهت کاهش بروز جرم با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)
    بهرام حیدری صفحات 23-40

    پژوهش حاضر در ارتباط با تعیین و اولویت بندی عوامل سلامت اجتماعی موثر در کاهش بروز جرم در بین کارکنان دانشگاه‏‏ ‏های استان آذربایجان غربی می باشد، که با هدف کاربردی و به روش تحقیق در عملیات انجام شده است. روش گردآوری داده ها بصورت کتابخانه ای و میدانی بود. داده های مورد نیاز به کمک پرسشنامه مقایسات زوجی و توسط نظر خبرگان که تعداد آنها 50 نفر بود جمع آوری شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Expert Choice استفاده گردید. سوال اصلی تحقیق این بود که: مهمترین عوامل سلامت اجتماعی موثر بر کاهش وقوع جرم در جامعه کدام ها هستند؟، در این راستا 5 عامل، شکوفایی اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، پذیرش اجتماعی و همبستگی اجتماعی بعنوان مولفه ‏‏‏های سلامت اجتماعی کییز و 6 عامل فرعی در قالب 3 عامل اصلی(عوامل فردی، عوامل محیطی و عوامل اجتماعی)، که همان عوامل سلامت اجتماعی موثر در کاهش جرم می باشند، براساس مطالعات مرتبط شناسایی و به کمک فرایند تحلیل سلسله مراتبی و با استفاده از نظر خبرگان و متخصصین وزن دهی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در بین عوامل موثر در سلامت اجتماعی کییز عامل پذیرش اجتماعی با 50.1%، موثرترین عامل در سلامت روانی افرد است. و در بین شاخصهای اصلی وقوع جرم، عامل محیطی با 65% و در بین عوامل فرعی، عامل خانواده با 57% ، تاثیر گذارترین عامل در کاهش بروز جرم شناخته شدند.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، جرم، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • بررسی عوامل موثر در توسعه بهره وری نیروی انسانی از دیدگاه کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر (مورد مطالعه: پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان آ. غربی)
    رحیم دباغ صفحات 41-66

    بسیاری از سازمان ها نیروی انسانی را بعنوان اصلی ترین منبع استراتژیک و محور پیشبرد اهداف سازمانی تلقی می کنند. این مقاله به منظور بررسی عوامل موثر بر توسعه و افزایش بهر ه وری کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربی صورت گرفته و در قالب 8 فرضیه به بررسی عوامل موثر بر توسعه بهره وری نیروی انسانی و تبیین تاثیر هر یک از مولفه های دخیل (امنیت شغلی، خدمات و امکانات رفاهی، میزان درآمد، ایجاد انگیزش، آموزش و تعلیم و تربیت، پاداش، مشارکت کارکنان و بازخورد) بر بهره وری نیروی انسانی پرداخته است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و از نوع تحقیقات کاربردی بوده و جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی استان آ. غربی می باشد که 98 نفر به روش نمونه گیری تمام شمار به عنوان حجم نمونه انتخاب و پرسشنامه استاندارد عوامل موثر بر بهره وری، با ضریب پایایی 879/0 را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات پرسشنامه از نرم افزاز SPSS نسخه 20 استفاده گردیده است. تجزیه و تحلیل مربوط به تاثیر هر یک از مولفه های فوق بر افزایش بهره وری نیروی انسانی، همه فرضیه ها را مورد تایید قرار داده و نشان داد که تمامی 8 فاکتور بررسی شده، تاثیر بسزایی بر توسعه بهره وری نیروی انسانی در پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی استان آ. غربی دارند. نتایج تحقیق بیانگر لزوم توجه مدیران پلیس مبارزه با مواد مخدر به نقش هر یک از 8 مولفه ی فوق می باشد. در پایان پیشنهادهایی حاصل از نتایج تحقیق برای تقویت و بهبود میزان بهره وری در محیط کار و سازمان متبوع ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: بهره وری، نیروی انسانی، پلیس مواد مخدر، نیروی انتظامی، عوامل موثر
  • بررسی میزان مشارکت شهروندان ارومیه در برقراری نظم و امنیت
    محسن معروفی، مرضیه عارفی صفحات 67-92

    بدون تردید، تامین امنیت فردی و جمعی مردم و مصونیت بخشیدن جان و مال و ناموس شهروندان، از وظایف حتمی و قطعی دولتها در هر نظام سیاسی است. از اینرو حساسیت، اهمیت، دشواری و پیچیدگی این ماموریت لزوم مشارکت و همکاری مردم را در این عرصه دوچندان می کند. یعنی آحاد شهروندان مجاز و موظف هستند در تامین امنیت خود و دیگران نقشی فعال ایفا نمایند. مشارکت شهروندان در این خصوص تحت تاثیر متغیرهای مختلفی از جمله سن افراد، جنسیت، میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال و... قرار دارد. تحقیق حاضر به بررسی میزان مشارکت شهروندان ارومیه در برقراری نظم و امنیت پرداخته است. در ضمن برخی متغیرهای زمینه ای در همین رابطه مورد ارزیابی قرار گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش میدانی بوده که از طریق پرسشنامه استاندارد گردآوری و بوسیله آزمونهای آماری با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده است. جامعه مورد مطالعه شهروندان بالای 18 سال دارای حداقل تحصیلات سیکل بوده که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 392 نفر به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاکی از وجود تفاوت از لحاظ میزان مشارکت بین زنان و مردان (p<0.01)؛ همچنین بین سن افراد و میزان مشارکت 0.142 همبستگی وجود دارد(p<0.01)؛ بین میزان تحصیلات و مشارکت افراد به میزان 0.229 همبستگی وجود دارد(p<0.01)؛ میزان مشارکت افراد با قومیت های مختلف نیز حاکی از این است که ترکها به میزان 2.49 واحد نسبت به کردها مشارکت بالاتری را از خود نشان داده اند(p<0.01). اما بین نوع شغل افراد و وضعیت تاهل آنها از لحاظ میزان مشارکت تفاوت معناداری وجود ندارد(p>0.05). یافته های تحقیق حاکی از این است که توجه متولیان امنیت به متغیرهای مورد بررسی می تواند به بهبود امنیت بویژه امنیت مشارکتی در فضای شهر کمک شایانی بکند.

    کلیدواژگان: نظم و امنیت، مشارکت، پلیس، قومیت
  • بررسی علل اعتیادپذیری در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
    هایده فیضی پور، لیدا کوهکلانی، مهدی فتاحی صفحات 93-114

    مصرف مواد مخدر به عنوان عادتی اجتماعی و نامقبول در تمام جوامع بشری، مردان و زنان بی شماری را، مخصوصا از سنین نوجوانی تا میانسالی درگیر کرده است. مطالعات انجام یافته در این زمینه عوامل مختلف فردی، اجتماعی و خانوادگی را در گرایش به مصرف مواد مخدر موثر می داند. لذا این مطالعه به منظور بررسی علل اعتیادپذیری در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه پرداخته است.
    این تحقیق از لحاظ روش جمع آوری داده ها میدانی، زمان گردآوری داده ها از نوع پیمایش مقطعی، از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت داده ها از نوع کمی می باشد. جامعه آماری این تحقیق عبارت بودند از کلیه دانشجویان ترم اول و دوم دانشگاه علوم پزشکی در سال 1393 که با استفاده از فرمول کوکران به تعداد نمونه 89 نفری با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای (با طبقات دانشکده ها، رشته ها، کلاس ها، نفرات) انتخاب گردیدند. ابزار گرد آوری داده‏ها پرسشنامه اعتیاد پذیری دارای 60 ماده (گویه) است که پاسخگویان نظرات خود را درباره هر ماده در قالب دو گزینه بله و خیر بیان می‏کنند. برای محاسبه پایایی آزمون از روش دو نیمه کردن استفاده شد و برای آزمون حاضر ضریب پایایی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر با 88/0 به دست آمد. اعتبار محتوایی(صوری) پرسشنامه با ضریب توافق 5 متخصص برابر 91/0 بوده است.
    یافته ها نشان دادند از مجموع 89 نفر نمونه آماری تعداد 16 نفر (97/17 درصد) نمرات بالای 26 گزارش نموده اند. یعنی سطح اعتیادپذیری حدودا 18 درصد می باشد. اعتیادپذیری با عوامل مخاطره آمیز محیطی (مصرف به عنوان هنجار اجتماعی)، عامل فردی افسردگی و اضطراب، روابط خانوادگی، حساسیت، صفات شخصیتی و هیجان خواهی در سطح خطای یک درصد و با عامل خانواده آشفته در سطح خطای پنج درصد ارتباط معنی داری دارد.
    به طور کلی، با توجه به نتایج یافته های پژوهش حاضر مبنی بر تاثیر عوامل متعددی مانند افسردگی، اضطراب ، هیجان خواهی و... در پیش بینی اعتیاد پذیری دانشجویان، و از طرفی دانشجویان برای رسیدن به اهداف خود در طول تحصیل و در زندگی دانشجویی مسیر سخت و دشواری را با عواملی چون دور بودن از محیط خانواده، نداشتن راهبردهای صحیح حل مساله و اضطراب ناشی از محیط جدید روبرو هستند لذا از عوامل نامبرده می توان برای پیشگیری از اعتیاد دانشجویان و به خصوص دانشجویان جدید الورود استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، جوانان، عوامل فردی، عوامل خانوادگی
  • ارزیابی رابطه بین عوامل اضطراب شغلی مدیران مالی با عملکرد اجرایی (مطالعه موردی: ادارات کل استان آذربایجان غربی)
    محمدرضا بابازاده صفحات 115-136

    در دنیای کنونی اضطراب و استرس بعنوان یکی از آفات نیروی انسانی شناخته شده است. ارتقاء بهداشت روانی مدیران مالی بعنوان یکی از مهمترین ابعاد توسعه و بهسازی منابع انسانی در سازمان در دهه اخیر توجه محققان زیادی را به خود جلب کرده است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی، تشخیص و بررسی ارتباط عوامل اضطراب شغلی مدیران مالی با عملکرد اجرایی ادارات کل استان آذربایجان غربی انجام گردیده است. روش تحقیق حاضر توصیفی - پیمایشی است و درصدد پیش بینی عملکرد مدیران از روی متغیر اضطراب شغلی در قالب تحلیل رگرسیون می باشد. جامعه آماری این تحقیق، شامل مدیران مالی امور مالی ادارات کل استان آذربایجان غربی می باشد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده گردید و برای تخمین تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 275 نفر برای مطالعه و تحقیق انتخاب شده اند. روش گردآوری اطلاعات میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر پرسش نامه محقق ساخته می باشد که در رابطه با عوامل فشار زای شغلی از پرسشنامه اضطراب شغلی، که پایایی آن به روش آلفای کرونباخ(922/0) محاسبه شده است و برای سنجش عملکرد از فرم ارزشیابی سالانه در دستگاه های اجرایی استفاده شده است. از آزمون رگرسیون چندگانه برای سنجش سوال اصلی تحقیق برای تعیین شدت رابطه بین متغیرها و برای سنجش سوالات فرعی از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که بین عملکرد (متغییر ملاک) با عوامل اضطراب شغلی (متغیرپیش بین)؛ نظیر محیط فیزیکی نامناسب، تضاد شغل و ابهام نقش رابطه ای معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، می توان بیان نمود تغییرات عملکرد اجرایی مدیران مالی، توسط تغییرات در متغیرهای پیش بین (محیط فیزیکی نامناسب، تضاد شغل و ابهام نقش) تبیین می گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب شغلی، عملکرد، محیط فیزیکی، تضاد شغل و ابهام نقش
|
  • The relationship between social and cultural social networks damages, and the use of social networks in the city of Orumiyeh and providing harm reduction strategies
    Saber Pashazadeh Pages 1-22

    This study examines the relationship between social and cultural damages and the use of social networks in the city of Orumiyeh and it SybHa MyPrdazd ArayhY reduction strategies. This study, in terms of research, sectional view of results, applications, the process of research, composition; the purpose of this study was to survey and descriptive and based on the logic of research, inductive. According to official statistics, the country's largest social network users aged 20 to 29 form, sample of the study, the age range was chosen in Urmia city. According to the 1390 census, this is the number of 179 634 people. Of this number, using a sample of 383 subjects were selected as sample.

    Keywords: Social Networking, damages damages cultural, Social Networking, social network users, the Internet, a variety of social networks
  • Identify and prioritize the factors affecting public health in order to reduce the incidence of crime using Analytical Hierarchy Process (AHP)
    Pages 23-40

    Data collection and field as a library. Data required by the experts paired comparisons questionnaire that the number of 50 people were gathered and analyzed data from the Expert Choice software was used. The main research question was: The most important factors affecting public health to reduce crime in the community? What are the 5 factors in this regard, social prosperity, social cohesion, social participation, social acceptance and social cohesion as a component of healthexperts were weighted. The results of this study show that the Keynesian social factors affecting health, social acceptance factor of 50.1%, the most effective is the mental health of individuals. Among the main indicators of the crime, environmental factors (65%) and in the sub-factors, family factors, with 57%, were the most influential factor in reducing the incidence of crime

    Keywords: Public health, Crime, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • Study of effective Factor on productivity in human resources (Case Study: anti-narcotic Police of West Azerbaijan Province)
    Rahim Dabbagh Pages 41-66

    Most of organization believes in human resources as the main strategic resources and achievement in any kind of productivity. This article is written on investigating of the effective factors that raise productivity of anti-narcotic Police of Azerbaijan Province, which includes 8 hypotheses that are as follows: job security, services and facilities, income, motivation, training and education, reward, employee participation and feedback on productivity in human resources. In this research the descriptive- analytical method is a used along with correlation method in order to explore the relationship between the variables on which thorough researches haven’t been done. The study was conducted by a sample consisted of 98 people and the Standard a questionnaire that has 20 factors affecting the efficiency and 0/879 of reliability was completed. For the analysis of data SPSS software version 20 was used. Analysis of the effect of each of the above components to increase the productivity of human resources confirmed all the hypotheses and showed that all eight factors studied a significant impact on the development of human resources productivity. The results indicated the need for counter-narcotics police managers is the role of each component. The results of these research proposals to strengthen and improve productivity in the workplace and organization are provided.

    Keywords: Productivity, Human Resources, Law Enforcement, Police, influencing factors
  • Participation Rate in Establishing Safety among the Citizens of Urmia city
    Mohsen Maroofi, marzie arefi Pages 67-92

    Undoubtedly, bringing safety for the individuals and the public and also protecting people's property and lives is the government's duty in any political system. Therefore, sensibility, significance, hardness, and complexity of it needs people's cooperation and solidarity more. All the citizens have to have an active role in bringing safety to themselves and others. Citizens' cooperation in this case depends on different variables including age, sex, education, occupation and so on. This study considers the citizens Participation in bringing safety and discipline in the city of Urmia. Also some variables related to this issue are studied. The method of study is fieldwork that the data gathered through a standard questionnaire and analyzed by statistic tests in SPSS software. The studied society is the upper 18-year-old citizens with at least high school grade that 392 persons were studied by the sampling Cochran formula. The results show a difference between women and men in cooperating (p<0.01), also there is correlation between the age and rate of cooperation 0.142 (p<0.01), education and cooperation 0.229 (p<0.01). The correlation between different ethnics and rate of cooperation showed that Turks had cooperation 2.49 units more than the Kurds (p<0.01). While there is no relation between the type of job and marital status in cooperation rate (p>0.05). The results show that the officials can help improving the safety status, especially cooperation safety in the city regarding the variables studied.

    Keywords: Discipline, safety, Participation, Police, ethnics
  • Keywords: Occupational stress (occupational strain), performance, physical environment, occupational conflict and role ambiguity.
    Pages 115-136

    present study Study was performed in 2013 in the Governmental offices of West Azerbaijan and its aims were to identify, detect and investigate the relationship between occupational stress factors with staff Performance of offices of West Azerbaijan.
    Method of present study is applicable-method based on its aims and is descriptive research according to the method of data collection that is done by correlation method and has been trying to predict the performance of staff based on occupational stress variable in the form of regression analysis. The statistical population of this research is 623 people that include the staff of the General offices in West Azarbaijan Province. Sampling method was used to select the sample. Cochran formula for estimating the number of samples used for the study was selected from 275 patients.
    Data collection is field method and information gathering tools in this study are questionnaires that occupational stress questionnaire is used in relation to occupational stress factors and its reliability was calculated using Cronbach's alpha (0/922) methodand the performance evaluation of the executives was measured by annual evaluation form.
    Multiple regression tests were used to test the research main question and Pearson correlation test was used to measure the sub-questions. The results indicate that there is a significant relationship between the performance factors (criterion variable) with occupational stressor factors (predictor variable); such as poor physical environment, role ambiguity and occupational conflicts. In other words, staff performance changes can be explained by changes in the predictor variables (Inappropriate physical environment, occupational conflict and role ambiguity

    Keywords: Occupational stress (occupational strain), performance, physical environment, occupational conflict, role ambiguity